Saturday, May 09, 2015

JANGAN PANASKAN 6 JENIS MAKANAN INI!!!!!! IANYA SANGAT BERBAHAYA...

Biasanya kalau ada makanan yang masih ada lebihan semalam, Kita akan memasukkannya ke dalam peti sejuk untuk dipanaskan semula keesokkannya. Hal ini nampaknya macam sesuatu yang biasa namun memakan makanan yang dipanaskan semula boleh mendatangkan bahaya. Hal ini disebabkan karena beberapa makanan bakan  berubah komposisinya setelah dipanaskan semula. Banyak kandungan gizi yang akan hilang dan mungkin  mengandungi racun yang sangat berbahaya jika dimakan lagi. Berikut ini beberapa jenis makanan yang kita tidak boleh panaskan semula.
1. Cendawan
kulat
Masakan cendawan ini sebaikanya kita makan selepas di masak.  Sekiranya ada lebihan, lebih baik kita makannya dalam keadaan sejuk dari memanaskannya semula.  Ini adalah kerana jika di panaskan, maka akan terjadi perubahan dalam komposisi proteinnya, rasanya juga akan berubah.  Sekiranya kita memakannya selepas dipanaskan ianya akan mendatangkan masalah kepada sistem pencernaan kita.
2. Ayam
ayam p
Masakan ayam ini lah yang sering dipanaskan semula, Sebaiknya ini jangan dilakukan kerana sama seperti cendawan, kandungan proteinnya akan hilang.  Sekiranya kita memanaskannya berulang kali ia akan menjadi beracun.
3. Bayam
bayam
Bayam mengandungi banyak nitrat yang jika kamu panaskan berulang kali, maka kandungan nitratnya akan berubah menjadi nitrit. Nitrit berpotensi menjadi karsinogen atau zat pemula kanser Sekiranya kita mahu makan bayam, makanlah selepas di hidangkan. Lebih baik makan sejuk daripada makan selepas  di panaskan semula
4. Selederi
sedriSeledri biasanya sering dijumpai pada makanan berkuah. Seledri juga mengandung nitrat yang kalau dipanaskan boleh mengubah nitrit menjadi karsinogen. Kalau mau panaskan,  sebaiknya potongan-potongan seledrinya dibuang dulu ya?
5. Telur
telur
Bagaimana kalau memanaskan telur? Sama berbahayanya, guys. Jika diteruskan  suhu tinggi secara berulang, telur boleh  menjadi racun jika kamu memakannnya, terutama telur yang dimasak dengan cara direbus atau dalam keadaan  bulat dengan bahagian kuning tetap berada di dalamnya.
6. Kentang
kentang
Banyak orang percaya bahwa kentang mengandung banyak gizi penting untuk tubuh, Kerana itu  kentang juga sering dijadikan makanan pengganti nasi bagi yang ingin menurunkan berat bandan. Tapi kalau dipanaskan kembali,  kandungan gizinya akan hilang malah boleh menjadi beracun. Kalau ingin memakannya, makanlah dalam keadaan sejuk apa adanya, jangan dipanaskan ya?
By:Mummynemo.com
==================================================
dsc_8505
KOPI SUPEERHEBAT

Keistimewaan
  • Langsing
  • Tiadak Buncit
  • Cergas / Aktif
  • Bertenaga

Mampu Mengatasi
ü  Buasir
ü  Migrain
ü  Senggugut
ü  Asma/Lelah
ü  Kencing Manis
ü  DarahTinggi
ü  SakitSendi/Otot
ü  Alergik
ü  Gastrik
ü  Gout
ü  Saraf/Sawan

Kandungan
  • 25g per sachet
  • 20 sachet per box
Guarana / Goji
  • Meningkatkan daya ingatan, tenaga serta stamina
  • Membantu menormalkan gula dalam darah dan menjaga diabetes
  • Membantu mengurangi berat badan
  • Meredakan sakit kepala
  • Meningkatkan daya tahan terhadap penyakit
Ubi bit merah
  • Merawat masalah penghadaman
  • Mengurangkan kolesterol dalam badan
  • Membantu menambahkan darah dan membersihkannya secara semulajadi
  • Membantu buang toksik dalam badan
  • Mengandungi karbohidrat, protein dan lemak untuk tenaga
Ragi beras merah
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mengurangkan risiko serangan jantung
  • Pelindung tubuh dari penyakit arteroskloresis (pengerasan pembuluh darah)
  • Mengatasi alergi
  • Mengatasi gangguan pencernaan, sembelit serta perut kembung
Kolagen
  • Mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik
  • Menegang, menganjal dan melembapkan kulit
  • Meningkatkan penyerapan kalsium